web_IMG_8386

Inzending Textiel Festival Twente

Wahoo! mijn inzending voor het festival behoord tot 1 van de 14 gekozen werken.

Kunstenaars en ontwerpers zijn uitgedaagd om de confrontatie met de elementen aan te gaan in een ontwerp dat buiten, op locatie bij een van de deelnemende musea of bij een van de Landgoederen van Textiel, te zien zal zijn. Er zijn 6 landgoederen en 8 musea die meedoen aan de catwalk en daarmee 14 diverse werken die zijn uitgekozen door een speciaal samengestelde beoordelingscommissie. Het aantal inzendingen was overweldigend en de beoordelingscommissie was diep onder de indruk van de diversiteit aan werken. Elk van de gekozen 14 inzendingen maken een verbindende schakel tussen textiel, textielhistorie, natuur, duurzaamheid en innovatie.

Het Weverij bankje

De historie van de textielindustrie die zo verbonden is aan Twente, daar kun je niet om heen. Van het eerste spinnenwiel, de weverijen tot de nieuwste machines van nu… constant in beweging.

Ik zocht naar een manier om te vertellen over die historie, die uitnodigend, verhalend, functioneel en herkenbaar voor iedereen moest zijn.

Ik dook in de fotoarchieven en bleef hangen bij het spinnenwiel, visueel een herkenbaar beeld voor iedereen. Ze stonden in de huiskamers, klein en groot, kwamen voor in sprookjes en verhuisde naar de fabrieken waar ze werden omgetoverd tot weverijmachines en nog steeds transformeren tot de nieuwe modellen.

De elementen van het spinnenwiel waren voor mij de inspiratie om dit ‘Weverij bankje’ te ontwerpen.

Het wiel, het werkbankje en de verweving ervan in het landschap en de historie. Door het wiel te draaien kan je al lezend de historie laten passeren. Het werkbankje dient als parkbank om te rusten tijdens de wandeling of gewoon om te genieten van het uitzicht. De wind kan nog spelen met het wiel ‘forces of nature” en een stukje folklore staat in de natuur, zoals de mensen vroeger volop in de natuur bezig waren om het vlas te zaaien en te oogsten.

Opdrachtgever: Stichting Cultuur in Twente
Realisatie Biobord: Textline Reclamecentrum Zwolle
Realisatie bankje: Timmerman Albert
Sponsoring hout: Houtzagerij Twickel
Bronteksten: Canonvantechniektwente

uitzicht
De locatie, T-splitsing, 52.273289 en 6.910328